Kan alla behandlas?

– Nej, tyvärr. Om du av någon anledning (t ex medicinering) är överkänslig mot ljus eller om du har anlag för keloidärr eller blödarsjuka är det inte lämpligt att behandla med laser. Vi behandlar inte sjuka, minderåriga, gravida eller ammande.

Varför är det så viktigt att inte använda smink eller brun-utan-sol innan behandlingen?

– Produkterna lämnar fettrester i huden som reagerar med laserljuset och håller kvar värmeenergin i huden. Därmed ökar både obehag och risken för skador på vävnaden.

Gör det ont?

– Att ta bort eller pigmentfläckar är inte besvärande smärtsamt.

Blir det ärr?

– Nej, med vår utrustning, våra metoder och förutsatt att man noga följer eftervårdsinstruktionerna är risken för komplikationer och ärrbildning ytterst liten.

Varför går pigmentfläcken inte bort direkt?

– Vi skjuter sönder pigmentet inuti huden utan att den kringliggande vävnaden skadas och sen tar immunförsvaret bort pigmentresterna. Processen tar några veckor. Andra vanliga metoder som frysning eller CO2-laser är snabbare men orsakar ofta ärr.

Varför måste man vänta så länge mellan behandlingarna?

– Q-terra är en effektiv maskin och det tar tid för immunförsvaret att transportera bort de sönderskjutna pigmentpartiklarna efter behandlingen. För att säkerställa att kunden fått full effekt av varje behandling väntar vi 4-6 veckor innan vi gör nästa.

Ser man skillnad direkt?

– Hur snart och hur mycket skillnad man ser beror på en mängd saker, främst hur mycket pigment fläcken innehåller. Den kan försvinna på ett par veckor men oftast tar det 2-3 månader innan huden helt återfått sin normala ton.

Är fläcken borta permanent?

– Vissa pigmentfläckar kan återbildas och dyka upp igen med åren men de flesta förblir borta permanent.