Kan alla behandlas?

– Nej, tyvärr. Om du av någon anledning (t ex medicinering) är överkänslig mot ljus eller om du har anlag för keloidärr eller blödarsjuka är det inte lämpligt att behandla med laser. Vi behandlar inte sjuka, minderåriga, gravida eller ammande.

Varför är det så viktigt att inte använda smink eller brun-utan-sol innan behandlingen?

– Produkterna lämnar fettrester i huden som reagerar med laserljuset och håller kvar värmeenergin i huden. Därmed ökar både obehag och risken för skador på vävnaden.

Gör det ont?

– Tatueringsborttagning är och upplevs mycket olika beroende på både individen och tatueringen så vi rekommenderar helt enkelt alltid att smörja in det aktuella området med en bedövande kräm (Emla/Tapin) 1½ – 3 timmar innan behandlingen; Även om det inte skulle behövas för smärtans skull gör det ingen skada.

Blir det ärr?

– Nej, med vår utrustning, våra metoder och förutsatt att man noga följer eftervårdsinstruktionerna är risken för komplikationer och ärrbildning ytterst liten.

Är det inte farligt att bläcket går ut genom kroppen?

– Nej, det finns inget vetenskapligt forskningsresultat som tyder på det. Faktum är att man exponeras kraftigt för bläcket när man är nytatuerad och det kommer i kontakt med blod, lymfa och vävnad. Laserbehandlingen startar om samma process men i mindre skala. Med en riktigt bra maskin och gedigen erfarenhet kan man ta bort bläcket med ytterst liten påverkan på kringliggande vävnad vilket gör exponeringen blygsam.

Går en tatuering verkligen bort helt?

– Ja, i normala fall blir den helt osynlig.

Hur lång tid tar det att ta bort en tatuering?

– Det beror på en mängd faktorer och ingen kan vara säker i förväg – men hos EXE laser får du ett maxpris, så du slipper ta den ekonomiska risken själv. Längre tid behövs för: Mycket bläck, djupt placerat bläck, mörk hy, ljusa färger, mycket stora tatueringar. Kort tid behövs för: Blekta (gamla), ytliga, svarta eller mörkblå tatueringar.

Varför kostar det så mycket?

– Den bästa utrustningen kostar väldigt mycket men ger också behandlingar som räcker upp till dubbelt så länge som andras. Faktum är att en tatueringsborttagning med Q-terra kostar jämförelsevis lite per behandling samtidigt som antalet behandlingar blir ungefär hälften så många som med en singel-puls maskin, så slutsumman blir betydligt lägre. Dessutom är var sjätte behandling gratis.

Varför måste man vänta så länge mellan behandlingarna?

– Q-terra är en effektiv maskin och det tar tid för kroppen att transportera bort de sönderskjutna färgpartiklarna efter behandlingen. Processen kan inte påskyndas och det finns risker med att göra behandlingarna för tätt. En tatuering går INTE bort fortare om man behandlar oftare.

Min tatuering blev helt misslyckad. -Jag vill ta bort den NU! Går det?

– Nej tyvärr: Vi behandlar inte tatueringen förrän det gått sex månader. Det beror på att kroppen kapslar in den främmande materia (bläcket) som stoppats in i huden och processen tar lång tid. Under tiden gör ditt immunförsvar allt det kan för att ta bort så mycket bläck som möjligt, så en laserbehandling skulle inte påskynda processen nämnvärt. Ha tålamod och bär din tatuering några månader extra istället för att riskera att bära ett ärr resten av livet.

Ser man skillnad direkt?

– Hur snart och hur mycket skillnad man ser beror framförallt på hur mycket bläck tatueringen innehåller. På skuggade tatueringar som porträtt ser man ofta stor skillnad nästan med en gång medan de tjocka konturerna i en old school tatuering kan kräva flera behandlingar innan resultatet syns.

Är strålningen från maskinen cancerframkallande?

Nej, lasermaskinen använder våglängder som ligger långt ifrån det skadliga spektrumet, som t ex röntgen eller gamma. Alla våra laserbehandlingar görs med synligt eller infrarött ljus.